pondělí 15. prosince 2014

Děvko!

Před Vánoci je ideální čas pustit studentům v hodinách nějaký film. Atmosféra není zrovna pracovní a v plné míře se projevuje tzv. "chýliasmus", jak to nazval Mgr. Musil na PedF UK. Totiž, že poznáte, že se hodina nebo školní období chýlí ke konci - všichni už jsou neposední a líní dělat něco produktivního.

Rozhodla jsem se pro film Submarine (Jmenuji se Oliver Tate), který byl přílohou anglického časopisu pro studenty Bridge, který odebíráme. Byly k němu i dobře zpracované pracovní listy - nejde samozřejmě jen o koukání se na film a nicnedělání, to se hodí spíš na suplovanou hodinu. I z videa se dá hodně "vytřískat" - jazyková cvičení, diskuze a nová slovní zásoba.

Je to film o patnáctiletém klukovi, který je sice trochu zvláštní (má několik autistických rysů), ale jinak řeší problémy jako každý jiný puberťák: škola, první láska, manželská krize rodičů. Film je nabitý tématy, která jsou jako stvořená pro diskuzi s mými kvartány, taky vesměs patnáctileté: řešení osobních problémů, školní pravidla, setkání se šikanou.

Nicméně, ve filmu se objevují i sprostá slova. Nic, co by tahle téměř výlučně klučičí třída neslyšela už dřív, ale v některých scénách je klíčové ta slova znát, aby se nevytratila hlavní myšlenka děje. Třeba když je Oliver držen v "kravatě" studentem, který ho nutí, aby jednu dívku nazval děvkou (slut). Naštěstí pro mě, není vůbec nutné to slovo v hodině vyslovit česky, dá se krásně anglicky opsat jako "hanlivý výraz pro dívku, která spí s mnoha muži". Hotovo! Kluci se sice uchechtávají a někteří si slovíčko aktivně připisují k dalším do slovníčku, ale co.

Později jsem s kamennou tváří ustála ještě další výraz, "hand job", tedy sexuální akt proveden za pomoci ruky, většinou sám sobě...

Kdyby tohle byl jeden z nejtěžších momentů mé práce, byla bych šťastná. :)




Žádné komentáře:

Okomentovat