pátek 12. září 2014

„Furt ve střehu“

Na plno školních situací se člověk může připravit, předem je promyslet. Jak vstoupí do třídy, jak se představí, jestli bude studentům vykat nebo tykat, jestli bude od začátku mluvit striktně anglicky nebo organizační záležitosti odbude v češtině... I na některé nepříjemné okamžiky se dá připravit, třeba co udělám, až student nebude mít učebnici? Nepřinese úkol? Bude v hodině vyrušovat? Najdu někomu tahák?

Pak ale přijdou okamžiky, které prostě nečekáte. Tady jde o tu prvotní reakci učitele, hlavně na začátku, kdy se stanovují hranice a tvoří se vztah mezi studenty a učitelem. Musíte je zvládnout na první dobrou, studenti totiž nezapomínají.

Takže si představte: aktivita ve skupinkách, student popisuje ostatním slovíčko na papírku, které musí uhádnout. Dostane slovo stereotyp. Začíná obšírně: To je když... si třeba myslíš nějaký věci o jiných lidech, máš jako předsudky a nemůžeš se toho zbavit. Třeba když řeknu, že černý kradou, tak to je...? Druhý student bleskově odpoví: Pravda?! a smích. A já tam u nich stojím, poctivě monitoruju jejich ústní projev a píšu si chyby, ale teď vím, že nesmím dělat, že jsem nic neslyšela. Tohle si reakci žádá, rasismus je jasné tabu.

Nebo zkušenost kolegy, taky nováčka; diskuze o filmech a novinkách v kinech.
Jaký film jste teď v poslední době viděli?
A student, od začátku roku v odporu a v roli "frajera odpoví: Fakjů pane učiteli.
Ne, neposlal ho právě do ..., tak se opravdu jmenuje jedna filmová novinka. Jenže to kolega nevěděl...

Ani mnohem nudnější témata nejsou bez reakcí - bavíme se o politice, volbách, právech a povinnostech dospělých a v učebnici je mj. i otázka: Kolik znáš ministrů své země? Studenti si ve dvojicích jen velmi matně vybavují pár jmen, když třídou zazní zvučný hlas jedné studentky: Počkej, a není tam teď ten... no... takovej ten kre*én?! Tohle taky nelze jen tak přejít.

Prostě, povolání učitele vás tak nějak vydělí ze společnosti, musíte najednou zastupovat tu dospělou, zodpovědnou a morální stranu a pomoct svým studentům dospět v řádného občana - i když to někdy znamená umravňování v situaci, kdybyste se sami radši zasmáli nebo si zanadávali s nimi. (No uznejte, že ten student znalý filmů už tenhle název nikdy líp nevyužije.)



(Takhle se někdy ve třídě cítím - jako pilot, co musí dělat několik náročných úkolů naráz.)

Žádné komentáře:

Okomentovat